I TV-serien Din Psykopat! på DR1 bruger ledende psykolog Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

Psykopattjeklisten. Hvad er det for noget, og hvordan bruges den?

Tag testen, og læs mere om den her.

I TV-serien Din Psykopat! på DR1 bruger ledende psykolog Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

 

Testen er udviklet til brug i retssager mod hårde kriminelle.

Testen der i fagsprog hedder PCL-R består af 20 karaktertræk og deraf følgende adfærd, og det skal vurderes om disse træk og den tilhørende adfærd er til stede hele tiden (scoren 2), kun noget af tiden (scoren 1) eller ikke er til stede (scoren 0). Hvis ikke du kan svare på et af spørgsmålene, så sæt scoren på det spørgsmål til 0.

Denne test bærer præg af at være udformet med henblik på brug over for kriminelle. Men karaktertrækkene er også tydelige hos ikke kriminelle med psykopatiske træk. Slipsepsykopaterne og hverdagspsykopaterne er dem, de fleste af os møder, og i mangel af testværktøj til dem, så kan vi bruge denne test – og ellers en god portion sund fornuft.

Og husk at denne test kun kan bruges som en indikation, som du kan bruge til at gøre dig klart, hvad du er oppe imod, når du er i nærkontakt med en psykopat.

 

De 20 karaktertræk, der fremgår af listen er:

 1. Glathed og overfladisk charme
 2. Grandiøs følelse af selvværd
 3. Behov for stimulation / tilbøjelighed til at kede sig
 4. Patologisk løgnagtighed
 5. Bedragerisk og manipulerende
 6. Mangel på anger og skyldfølelse
 7. Overfladisk følelsesliv
 8. Ufølsom / mangel på empati
 9. Parasitær livsstil
 10. Ringe adfærdskontrol
 11. Promiskuøs seksuel adfærd
 12. Tidlige adfærdsproblemer
 13. Mangel på realistiske langsigtede mål
 14. Impulsivitet
 15. Uansvarlighed
 16. Manglende accept af ansvar for egne handlinger
 17. Mange kortvarige samlivsforhold
 18. Ungdomskriminalitet
 19. Vilkårsovertrædelse mv.
 20. Forskellighed i kriminalitetens art

 

Hvad fortæller scoren?

Der kan højst scores 40 i testen.

En score over 30 point er det, der gælder for en psykopat i USA. Men i Norden og Europa betragter man en person, der scorer over 25 point, som psykopat.

Hvis en person har 10 point og derover har man så giftige karaktertræk, at vi der er i nærkontakt med dem, bliver brudt ned.

Almindelige mennesker, som er brugt som kontrolgruppe scorer omkring 6 point i testen. Mellem 3 og 9 er inden for normalområdet.

Kilde: Robert D. Hare og PCL-R

Få 2 videoer om psykopater

Psykopat

Få svar på, hvad det er, de gør ved os, siden vi bliver så frustrerede, vrede, stressede, udmattede og kede af det?

Ingen spam. Du skriver dig op på min mailliste, og får artikler, videoer og noget om mine foredrag og andre begivenheder. Frameld dig nemt når du vil. Powered by ConvertKit
Alexa Peary

Jeg hedder Alexa Peary. Velkommen til min side, hvor jeg skriver og taler om at være pårørende til en psykopat. Jeg bruger min egen historie og den viden, jeg har tilegnet mig de sidste 30 år til at hjælpe andre, der har prøvet det samme som mig.

7 svar til “Psykopattjeklisten”

 1. Vil bare sige, tak. 
  For at læse, det ikke er mig, eller jer smukke kvinder og gode mødre der er rablende skøre. 
  Kommer en dag med mit eget, men det er for tæt på nu. Systemet har besluttet at lade psykopat med ca35 points på tjeklisten have bopæl, vores søn er 1år og 10mdr. Mit liv er revet itu. Sikkert en af jer genkender dette. Jeg rådes at afvente taktisk, stille og vente på han fortsat klokker i den – husker i dokumentarerne og opf på Er Du Mors Lille Skat – Stakkels Jør’n? 
  Ham med far Brian og mor Annie*.. 
  – Ubamhjerlig lovgivning. 
  Hold fast derude. 
  Jo større opbakning jo større chance for at skubbe modstand på indefra. 
  Kvinde 32år osteklokken er mit pt bedste hvile sted. Troede forældre var underlagt forældre ansvarsloven .. 3uger uden min søn og vi kender ikke til andet. 
  Han griner hånligt til møder og er ikke ked. I aftes slog det så hårdt jeg ringede til min mor, mor, i de 6 år har han da aldrig sagt undskyld, heller ikke når jeg bad om det. 
  Kender i det.. læste lige at de ikke føler anger. Min holdning er at de heller ikke vil det. Min eksmand er kold og det kom frem mod mig , da jeg fik mave på. Han har vitterligt taget alt fra mig. 
  Men jeg holder fast. 

 2. Hej jeg hedder Gitte. jeg har været kæreste med en psykopat i 4 år jeg vil lige fortælle han har en diagnose psykopat,,,, første gang han droppede mig efter knap 2 år var han ekstrem grov, fortalte mig jeg intet betød og for hans skyld kunne jeg ligge mig til at dø, han tog min glæde min energi og den smule selvværd fra mig jeg havde at han var en fucker og player . jeg var fuldstændig knust . efter 6 mdr kommer han tilbage og fortæller mig at han elsker mig og han gerne vil have mig tilbage , dum som jeg er gør jeg det , kun for at han dropper mig igen efter knap 2 år men dobbelt så grov som første gang , jeg har spist anti dep fordi han sagde jeg analyserede for meget han sendte mig til psykolog fordi jeg var skør det gjorde jeg så fordi hvis jeg var ville jeg gerne hjælpe mig selv , når han spurgte om hvad vi havde talt om sagde han jeg havde løget for psykologen osv osv det er en meget kort version af en lang historie… jeg har set han har fået en ny flirt , hun ser rigtig glad ud med en masse energi, jeg har sådan lyst til at fortælle hende hvad det er hun dealer med og hun skal passe på sig selv så hun ikke ender som os andre, Skal jeg advarer hende eller bare blande mig uden om . Med venlig hilsen Gitte

 3. Hej Alexa. 
  Jeg talte med dig for godt 1 1/2 år siden. Du lyttede og hjalp mig. 
  Jan 17. Forsøgte min X mand (far til vores.  nu 16 årige søn) at slå mig ihjel. 
  Han fik 6 år. 
  Og, Ude om 2 år. 
  Jeg har lavet testen – han ligger mellen 28-32 😳

  Jeg har set programmerne på DR 1. 
  Forøvrigt et godt program og meget sigende/oplysende. 

  Jeg skriver til dig nu – Da jeg på mandag skal til et konflikt-mægler-møde. Offer/gerningsmand. 
  Og i den forbindelse er meget i tvivl. 
  Kan man (jeg) overhoved forvente at vi (minX og jeg) kan indgå en aftale om fremtiden? 
  Kan psykopater angre? 
  Kan de sige undskyld ? 
  Jeg tror/er vant til – at han lyver og laver et skuespil som så mange gange før. 

  Har du et par gode råd til. 
  – hvordan jeg skal/kan tackle mødet med ham? 

  Tak for din tid. 
  Go vind til dig – og tak for dit flotte arbejde, der hjælper så mange🙏🌸😊

  • Kære Julie
   Puuha! Jeg håber, du får ro og hjælp til at bygge dit liv op igen efter den historie.

   Min personlige mening er, at du absolut ikke skal acceptere at skulle til konfliktmæglermøde med en, der har forsøgt at slå dig ihjel! Hvad skulle formålet være? Jeres søn er så gammel, at du ikke behøver nogen væsentlig kontakt med din eks.
   Jeg vil stærkt anbefale dig at få en god og vidende rådgiver, som du kan drøfte dette her med, og hvis du vælger at tage til mødet, så skal du have denne rådgiver med dig.
   Det er simpelthen ikke noget, du skal klare alene.
   Jeg kan anbefale dig advokat Vivian Jørgensen eller partsrepræsentant og psykolog Iben Elene Oksfeldt

   Og til dine spørgsmål:
   Psykopater angrer aldrig, det er en del af personlighedsforstyrrelsen.
   Hvis en psykopat siger undskyld, så er det for at opnå noget ved at gøre det. Det er ikke ærligt.
   Han lyver og spiller skuespil som han altid har gjort – psykopater ændrer sig ikke, og derfor forbedrer de sig heller ikke.

   Du skal simpelthen til at passe på dig selv, du behøver absolut ikke at finde dig i hverken din eksmands eller systemets overgreb og krav om samarbejde og rådgivning. Din eks vil sandsynligvis bare bruge dette møde, og hvad der bliver sagt og aftalt på mødet, imod dig. Og det har du ikke fortjent.

   Pas godt på dig selv – Alexa

 4. Kære Lene, jeg græder næsten når jeg læser din kommentar. Det kunne have været min (eks)mand, du beskriver. Alt det der med spejling og forførelse, føj hvor jeg genkender det!
  Lige sådan med den konstante tvivl på mig selv, spekulationer over om jeg “opfinder” de psykopatiske træk hos ham.

  Vi har været skilt i snart 7 år nu, og hans opførsel bliver mere og mere karikeret. Vi har tre børn sammen, og jeg sluger den ene kamel efter den anden for at have “et godt forhold” til mine børns far.

  Jeg har hverken råd eller idéer til det du skriver, havde bare behov for at række ud og sige at jeg ved, hvordan du har det…

  Knus

 5. Jeg tror min mand er psykopat – har også børn med ham. Han er meget intelligent og charmerende og jeg kan blive meget i tvivl om alle problemer er min skyld. Nu flytter jeg fra ham og han har lavet vild og voldsom ballade hver dag i et halvt år med gråd og drama foran børn og mig indtil jeg købte en lejlighed – siden den er købt har han ikke grædt en eneste gang.  Han elsker mig men han er enorm hård at leve sammen med når han ikke får sine ønsker og ideer om hvordan det perfekte liv skal se ud opfyldt -Måske er det mig der gør ham til det han er.. jeg er i tvivl og optager nogen gange raseri eller gråd udbrud på iphone -som er meget voldsomme – for at høre på afstand hvad der egentlig bliver sagt. Men selv om denne her mail, tænker jeg.. er det bare mig der “skaber” en gengivelse af virkeligheden der skal få andre til at tænke han er psykopat men i virkeligheden er jeg den der er årsag og fremkalder al rabalder og ballade. 
  Mit ældste barn  har også de samme symptomer som din søn. Jeg har været forgæves hos psykologer par terapeuter sammen med ham som han straks “spejler” og forfører med imponerende bravour. Jeg håber på “god” kontakt pga børnene men er bange for hvad han kan finde på for at straffe mig af onde ord om mig. Han har taget mig ned fra piedestalen og fortæller nu en meget grim historie om mig .Svært da han er en offentlig person og ikke mener familien er privat men udover navnene vil jeg aldrig få kontrol over hvad han kan finde på at sige. Det er hårdt og jeg hader t bruge al energien på at kontrollere og tjekke da jeg alligevel aldrig vil kunne styre hans altid lidende selvudlevering.

Skriv en kommentar

Din anonymitet er vigtig for mig, så du er velkommen til at bruge et opdigtet navn. Din mailadresse vil heller ikke blive vist offentligt – den er det kun mig, der ser. En * betyder, at du skal udfylde feltet for at kunne skrive en kommentar.