I TV-serien Din Psykopat! på DR1 bruger ledende psykolog Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

Psykopattjeklisten. Hvad er det for noget, og hvordan bruges den?

Tag testen, og læs mere om den her.

I TV-serien Din Psykopat! på DR1 bruger ledende psykolog Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

 

Testen er udviklet til brug i retssager mod hårde kriminelle.

Testen der i fagsprog hedder PCL-R består af 20 karaktertræk og deraf følgende adfærd, og det skal vurderes om disse træk og den tilhørende adfærd er til stede hele tiden (scoren 2), kun noget af tiden (scoren 1) eller ikke er til stede (scoren 0). Hvis ikke du kan svare på et af spørgsmålene, så sæt scoren på det spørgsmål til 0.

Denne test bærer præg af at være udformet med henblik på brug over for kriminelle. Men karaktertrækkene er også tydelige hos ikke kriminelle med psykopatiske træk. Slipsepsykopaterne og hverdagspsykopaterne er dem, de fleste af os møder, og i mangel af testværktøj til dem, så kan vi bruge denne test – og ellers en god portion sund fornuft.

Og husk at denne test kun kan bruges som en indikation, som du kan bruge til at gøre dig klart, hvad du er oppe imod, når du er i nærkontakt med en psykopat.

 

De 20 karaktertræk, der fremgår af listen er:

 1. Glathed og overfladisk charme
 2. Grandiøs følelse af selvværd
 3. Behov for stimulation / tilbøjelighed til at kede sig
 4. Patologisk løgnagtighed
 5. Bedragerisk og manipulerende
 6. Mangel på anger og skyldfølelse
 7. Overfladisk følelsesliv
 8. Ufølsom / mangel på empati
 9. Parasitær livsstil
 10. Ringe adfærdskontrol
 11. Promiskuøs seksuel adfærd
 12. Tidlige adfærdsproblemer
 13. Mangel på realistiske langsigtede mål
 14. Impulsivitet
 15. Uansvarlighed
 16. Manglende accept af ansvar for egne handlinger
 17. Mange kortvarige samlivsforhold
 18. Ungdomskriminalitet
 19. Vilkårsovertrædelse mv.
 20. Forskellighed i kriminalitetens art

 

Hvad fortæller scoren?

Der kan højst scores 40 i testen.

En score over 30 point er det, der gælder for en psykopat i USA. Men i Norden og Europa betragter man en person, der scorer over 25 point, som psykopat.

Hvis en person har 10 point og derover har man så giftige karaktertræk, at vi der er i nærkontakt med dem, bliver brudt ned.

Almindelige mennesker, som er brugt som kontrolgruppe scorer omkring 6 point i testen. Mellem 3 og 9 er inden for normalområdet.

Kilde: Robert D. Hare og PCL-R

Få 2 videoer om psykopater

Psykopat

Få svar på, hvad det er, de gør ved os, siden vi bliver så frustrerede, vrede, stressede, udmattede og kede af det?

Ingen spam. Du skriver dig op på min mailliste, og får artikler, videoer og noget om mine foredrag og andre begivenheder. Frameld dig nemt når du vil. Powered by ConvertKit
Alexa Peary

Jeg hedder Alexa Peary. Velkommen til min side, hvor jeg skriver og taler om at være pårørende til en psykopat. Jeg bruger min egen historie og den viden, jeg har tilegnet mig de sidste 30 år til at hjælpe andre, der har prøvet det samme som mig.

3 svar til “Psykopattjeklisten”

 1. Kære Lene, jeg græder næsten når jeg læser din kommentar. Det kunne have været min (eks)mand, du beskriver. Alt det der med spejling og forførelse, føj hvor jeg genkender det!
  Lige sådan med den konstante tvivl på mig selv, spekulationer over om jeg “opfinder” de psykopatiske træk hos ham.

  Vi har været skilt i snart 7 år nu, og hans opførsel bliver mere og mere karikeret. Vi har tre børn sammen, og jeg sluger den ene kamel efter den anden for at have “et godt forhold” til mine børns far.

  Jeg har hverken råd eller idéer til det du skriver, havde bare behov for at række ud og sige at jeg ved, hvordan du har det…

  Knus

 2. Jeg tror min mand er psykopat – har også børn med ham. Han er meget intelligent og charmerende og jeg kan blive meget i tvivl om alle problemer er min skyld. Nu flytter jeg fra ham og han har lavet vild og voldsom ballade hver dag i et halvt år med gråd og drama foran børn og mig indtil jeg købte en lejlighed – siden den er købt har han ikke grædt en eneste gang.  Han elsker mig men han er enorm hård at leve sammen med når han ikke får sine ønsker og ideer om hvordan det perfekte liv skal se ud opfyldt -Måske er det mig der gør ham til det han er.. jeg er i tvivl og optager nogen gange raseri eller gråd udbrud på iphone -som er meget voldsomme – for at høre på afstand hvad der egentlig bliver sagt. Men selv om denne her mail, tænker jeg.. er det bare mig der “skaber” en gengivelse af virkeligheden der skal få andre til at tænke han er psykopat men i virkeligheden er jeg den der er årsag og fremkalder al rabalder og ballade. 
  Mit ældste barn  har også de samme symptomer som din søn. Jeg har været forgæves hos psykologer par terapeuter sammen med ham som han straks “spejler” og forfører med imponerende bravour. Jeg håber på “god” kontakt pga børnene men er bange for hvad han kan finde på for at straffe mig af onde ord om mig. Han har taget mig ned fra piedestalen og fortæller nu en meget grim historie om mig .Svært da han er en offentlig person og ikke mener familien er privat men udover navnene vil jeg aldrig få kontrol over hvad han kan finde på at sige. Det er hårdt og jeg hader t bruge al energien på at kontrollere og tjekke da jeg alligevel aldrig vil kunne styre hans altid lidende selvudlevering.

Skriv en kommentar

Din anonymitet er vigtig for mig, så du er velkommen til at bruge et opdigtet navn. Din mailadresse vil heller ikke blive vist offentligt – den er det kun mig, der ser. En * betyder, at du skal udfylde feltet for at kunne skrive en kommentar.