I den TV-serie på DR1, jeg medvirkede i, der hed Din Psykopat! – der bruger ledende psykolog på Sankt Hans, Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

Psykopattjeklisten. Hvad er det for noget, og hvordan bruges den?

Tag testen, og læs mere om den her.

I den TV-serie på DR1, jeg medvirkede i, der hed Din Psykopat! – der bruger ledende psykolog på Sankt Hans, Tine Wøbbe et redskab, der hedder psykopattjeklisten til at illustrere psykopatisk adfærd, og det spektrum, som denne adfærd findes i.

 

Testen er udviklet til brug i retssager mod hårde kriminelle.

Testen der i fagsprog hedder PCL-R består af 20 karaktertræk og deraf følgende adfærd, og det skal vurderes om disse træk og den tilhørende adfærd er til stede hele tiden (scoren 2), kun noget af tiden (scoren 1) eller ikke er til stede (scoren 0). Hvis ikke du kan svare på et af spørgsmålene, så sæt scoren på det spørgsmål til 0.

Denne test bærer præg af at være udformet med henblik på brug over for kriminelle. Men karaktertrækkene er også tydelige hos ikke kriminelle med psykopatiske træk. Slipsepsykopaterne og hverdagspsykopaterne er dem, de fleste af os møder, og i mangel af testværktøj til dem, så kan vi bruge denne test – og ellers en god portion sund fornuft.

Og husk at denne test kun kan bruges som en indikation, som du kan bruge til at gøre dig klart, hvad du er oppe imod, når du er i nærkontakt med en psykopat.

 

Test om du kender en psykopat

Ved at skrive dig op på min mailliste, så får du automatisk et link til at tage denne test. Testen er meget mere uddybende end den gængse oversigt, du normalt får, hvis du søger på nettet, og du bliver guidet igennem testens karaktertræk med forklaringer og eksempler. Du får et udførligt svar på, om der er indikationer på, om du kender en psykopat eller lignende.

Du kan skrive dig op og tage testen her:

(Du skriver dig op på min mailliste, og får artikler, videoer samt information om mine events. Du får også 8 mail over 8 dage med videoer om hverdagspsykopater. Om hvad der kendetegner dem, og hvad de gør ved os. Frameld dig nemt når du vil.)

 

De 20 karaktertræk, der fremgår af listen er:

 1. Glathed og overfladisk charme
 2. Grandiøs følelse af selvværd
 3. Behov for stimulation / tilbøjelighed til at kede sig
 4. Patologisk løgnagtighed
 5. Bedragerisk og manipulerende
 6. Mangel på anger og skyldfølelse
 7. Overfladisk følelsesliv
 8. Ufølsom / mangel på empati
 9. Parasitær livsstil
 10. Ringe adfærdskontrol
 11. Promiskuøs seksuel adfærd
 12. Tidlige adfærdsproblemer
 13. Mangel på realistiske langsigtede mål
 14. Impulsivitet
 15. Uansvarlighed
 16. Manglende accept af ansvar for egne handlinger
 17. Mange kortvarige samlivsforhold
 18. Ungdomskriminalitet
 19. Vilkårsovertrædelse mv.
 20. Forskellighed i kriminalitetens art

 

Hvad fortæller scoren?

Der kan højst scores 40 i testen.

En score over 30 point er det, der gælder for en psykopat i USA. Men i Norden og Europa betragter man en person, der scorer over 25 point, som psykopat.

Hvis en person har 10 point og derover har man så giftige karaktertræk, at vi der er i nærkontakt med dem, bliver brudt ned.

Almindelige mennesker, som er brugt som kontrolgruppe scorer omkring 6 point i testen. Mellem 3 og 9 er inden for normalområdet.

Kilde: Robert D. Hare og PCL-R

 

Alexa Peary

Jeg hedder Alexa Peary. Velkommen.

Jeg underviser i, hvad der sker med os, når vi er i nærkontakt med en hverdagspsykopat. Og ikke mindst i, hvordan vi tager vores liv tilbage.

Jeg har selv haft hverdagspsykopater i både min familie og i parforhold, og jeg har uddannet mig intensivt gennem 30 år for at ryste traumerne, stressen, skammen og de manglende livsevner af mig. Nu giver jeg min viden og erfaring videre til alle jer andre, der har prøvet det samme som mig – og som også gerne vil have det gode liv, jeg har i dag.

12 svar til “Psykopattjeklisten”

 1. Hej
  Jeg hører og læser kun om kvinder, hvis (x-)kærester eller (x-)mænd er psykopater, eller til nød, når det er éns far. – Men hvad med SØSKENDE? Den psykopat-relation har jeg ikke læst eller hørt om. Den fælde sidder jeg selv i og mangler nogen at spejle mig i.
  -Nogen der har erfaring?

  • Kære Sofie

   Jeg synes, du skulle læse noget mere på denne her side, hvor du kommenterer. Jeg skriver om alle familierelationer, inklusive en hel del om relationen til min mor – som jo naturligt nok ikke er en mand…
   Der er masser, der har søskende relationer også, og jeg møder dem i både personlige sessioner og i mine gruppeforløb. Så der er mulighed for at få hjælp.

   Kærlig hilsen Alexa

 2. Hej
  Det er svært for mig at skrive dette, min fortid er meget grusom og jeg beklager på forhånd hvis det er for meget at skrive om.
  Jeg boede alene hos min far indtil jeg blev 13 år
  I den periode levede jeg meget adskilt fra den normale verden… Jeg levede primært i hans kælder og var igennem flere timer med tortur spændt fast på et bord, jeg fik kun lov til at være i lejligheden når jeg skulle vises frem eller ordne huslige pligter.
  Derudover var det en tid hvor jeg stort set ikke fik mad og almen vold var en del af den daglige hverdag.
  Til tider når min far manglede penge blev jeg tvunget til sex med en ældre mand
  Jeg var efterladt af systemet, skolen var bange for min far og har accepteret at jeg sjældent mødte op.
  Jeg prøvede et par gange at bede om hjælp men ingen ville høre og konsekvenserne var for store
  Jeg stak af fra ham da jeg var 13 år og fik min mor til at hjælpe mig med at søge om at jeg måtte blive hos hende… Jeg fik lov efter 3 retssager at blive hos min mor.
  Derefter kom alle reaktionerne og alle de basale ting jeg ikke havde lært som, hvad er en seng, hvordan er man sammen med mennesker, hvordan spiser man en bøf og hvad er en bøf.
  Kort sagt havde jeg virkelig brug for hjælp… desværre blev jeg indlagt kort tid efter og fik ikke hjælp men skæld ud vær gang jeg prøvede at fortælle hvorfor jeg var anderledes.
  Jeg blev anbragt på bosteder der ikke kunne rumme min baggrund og reaktioner og tilbudt psykologer der ikke havde erfaring nok og blev derfor afsluttet efter højst 3 gange.

  Jeg er 30 år og bor nu i egen lejlighed og må klare mine problemer selv som altid, men det går slet ikke godt

  Jeg skriver dette da jeg virkelig har brug for hjælp
  Og fordi at jeg føler at jeg er helt alene
  Jeg kæmper med komunen konstant om at få hjælp
  Men de vil ikke lytte
  Jeg får at vide at jeg er for syg til at få behandling for ptsd. Men ingen hjælp til at blive rask nok.

 3. Jeg har lige været igennem lidt over 2 års helvede med en psykopat, jeg tog testen og han scorede 31 
  For mange år siden var jeg igennem et behandlingsforløb for incest, har efterfølgende haft styr på mit liv, med arbejde, børn og børnebørn, styr på mine egne grænse og følelser
  Jeg støder ind i ham her charmerende, yderst veltalende og falder pladask for ham , vi flytter hurtig sammen , men allerede 1 1/2 måned senere , tænker jeg : han er psykopat, har via mit arbejde støt på en del, så kender kendetegnende.
   Det var løgn historie, på løgn historie, ligegyldig hvad han forestod sig eller havde foretaget sig, var det aldrig hans skyld, at han havde haft så mange forhold, skyldtes at de kvinder han havde kendt havde været psykisk syge. Jeg havde fortalt ham om min behandling for incest, hvilket jeg virkelig kom til at fortryde, han brugte det imod mig, når han blev jaloux , hvilket skete meget ofte. Jeg var bare en luder, samtidig var han yderst ivrig med at få en ring på. Jeg hører mig selv begynde at komme med forklaringer, når han beskylder mig for at være utro., har altid min tlf på mig, for hvis jeg ikke tar den når han ringer, er den gal, det hele kulminere , da han efter vi har boet sammen i 3 måneder, overfalder mig, han ligger bla ovenpå mig, tar halsgreb, imens han siger, han bliver nødt til at slå mig ihjel….jeg tilgiver, men politiet vil ikke lade sagen ligge, vi ender i retten og han får 6 måneder,som han skal afsone, han får mig til at lyve i retten, men grundet mine skader, tror retten ikke på det jeg siger, i retten fik han bla sagt, at jeg havde været udsat for incest og det var derfor, jeg havde indgivet falsk anmeldelse og at han tilgav mig, fordi han elskede mig Efterfølgende har han udover at lyve ,været manipulerende og nedgjort mig, smadret hjemmet, givet lussinger, spyttet på mig, ødelagt min tlf fordi jeg ikke orkede at tale med ham, gemt mine støvler så jeg ikke ku gå ud og sikkert meget meget mere … Det var en lang kommentar, måske fordi jeg virkelig har behov for at dele mine oplevelser, da jeg først nu over 1 1/2 år efter det grove overfald, har fået ham på afstand, det ryster mig virkelig, at jeg selvom,jeg kender til psykopati kunne være i sådan et forhold så længe, det skal lige tilføjes at jeg ind i mellem har vist ham døren, når det var virkelig slemt og han ind i mellem har gået, fordi jeg ikke lige havde opført mig som han ville. Jeg sidder nu og føler mig helt bombet tilbage til hvor jeg var før min incestbehandling, jeg har angst, er søvnløs , kan ikke skelne mine følelser fra hinanden, har mareridt og er sygemeldt 
  Jeg har derfor et spørgsmål til jer alle, findes der nogen selvhjælpsgrupper, til mennesker, der har levet med en psykopat ??
  Ønsker jer alle held og lykke fremover 

 4. Hej alle.
  Jeg har isoleret mig i mit hus i Italien, og er stadigvæk lidt i tvivl om, hvad der er op og ned. Tror jeg føler mig hjernevasket. Da jeg besluttede mig til at forlade min mand efter i 2 år at have følt aldrig at gøre noget godt nok,  fået at vide, at jeg ikke elsker ham, som han elsker mig, at jeg er ked af det, at jeg er ulykkelig, at han ikke længere kan få den op at stå, fordi jeg ikke stoler på ham osv. osv. ( alt det vrøvl startede præcis kort tid efter vi blev gift ) var hans kommentar (let hulkende selvfølgelig) at han kun kunne forstå, at jeg ville forlade ham, hvis jeg var ved at dø af kræft og var ved at svinde ind for ham. Begge ex’er mener han er skøre, den ene med Borderline, som han lige har fortalt sin datter! Han har taget kontakt til min søster og svoger over julen, for at sige “tak for denne gang”, personligt givet min søn julegave samt sendt et dyrt smykke ( kan jeg se på emballage, men nægter at pakke det op og returnerer det til ham,  når jeg er tilbage i DK )til mig med min søn til Italien, og jeg har hørt han søger råd ude i byen om, hvordan han vinder mig tilbage, da han elsker mig så højt. Jeg er fuldstændig slidt op og skal til at bygge mig selv og troen på kærligheden op igen, men stadigvæk fylder han så enormt meget i min bevidsthed. For hold nu op, hvor var det også mange gange fantastisk og jeg rammes stadig, næsten dagligt, af om det er mig der tager fejl. Der var både så meget charmerende, men også noget beregnende og indpakket ondskabsfuldhed. Hjælp mig! 

 5. Vil bare sige, tak. 
  For at læse, det ikke er mig, eller jer smukke kvinder og gode mødre der er rablende skøre. 
  Kommer en dag med mit eget, men det er for tæt på nu. Systemet har besluttet at lade psykopat med ca35 points på tjeklisten have bopæl, vores søn er 1år og 10mdr. Mit liv er revet itu. Sikkert en af jer genkender dette. Jeg rådes at afvente taktisk, stille og vente på han fortsat klokker i den – husker i dokumentarerne og opf på Er Du Mors Lille Skat – Stakkels Jør’n? 
  Ham med far Brian og mor Annie*.. 
  – Ubamhjerlig lovgivning. 
  Hold fast derude. 
  Jo større opbakning jo større chance for at skubbe modstand på indefra. 
  Kvinde 32år osteklokken er mit pt bedste hvile sted. Troede forældre var underlagt forældre ansvarsloven .. 3uger uden min søn og vi kender ikke til andet. 
  Han griner hånligt til møder og er ikke ked. I aftes slog det så hårdt jeg ringede til min mor, mor, i de 6 år har han da aldrig sagt undskyld, heller ikke når jeg bad om det. 
  Kender i det.. læste lige at de ikke føler anger. Min holdning er at de heller ikke vil det. Min eksmand er kold og det kom frem mod mig , da jeg fik mave på. Han har vitterligt taget alt fra mig. 
  Men jeg holder fast. 

 6. Hej jeg hedder Gitte. jeg har været kæreste med en psykopat i 4 år jeg vil lige fortælle han har en diagnose psykopat,,,, første gang han droppede mig efter knap 2 år var han ekstrem grov, fortalte mig jeg intet betød og for hans skyld kunne jeg ligge mig til at dø, han tog min glæde min energi og den smule selvværd fra mig jeg havde at han var en fucker og player . jeg var fuldstændig knust . efter 6 mdr kommer han tilbage og fortæller mig at han elsker mig og han gerne vil have mig tilbage , dum som jeg er gør jeg det , kun for at han dropper mig igen efter knap 2 år men dobbelt så grov som første gang , jeg har spist anti dep fordi han sagde jeg analyserede for meget han sendte mig til psykolog fordi jeg var skør det gjorde jeg så fordi hvis jeg var ville jeg gerne hjælpe mig selv , når han spurgte om hvad vi havde talt om sagde han jeg havde løget for psykologen osv osv det er en meget kort version af en lang historie… jeg har set han har fået en ny flirt , hun ser rigtig glad ud med en masse energi, jeg har sådan lyst til at fortælle hende hvad det er hun dealer med og hun skal passe på sig selv så hun ikke ender som os andre, Skal jeg advarer hende eller bare blande mig uden om . Med venlig hilsen Gitte

 7. Hej Alexa. 
  Jeg talte med dig for godt 1 1/2 år siden. Du lyttede og hjalp mig. 
  Jan 17. Forsøgte min X mand (far til vores.  nu 16 årige søn) at slå mig ihjel. 
  Han fik 6 år. 
  Og, Ude om 2 år. 
  Jeg har lavet testen – han ligger mellen 28-32 ?

  Jeg har set programmerne på DR 1. 
  Forøvrigt et godt program og meget sigende/oplysende. 

  Jeg skriver til dig nu – Da jeg på mandag skal til et konflikt-mægler-møde. Offer/gerningsmand. 
  Og i den forbindelse er meget i tvivl. 
  Kan man (jeg) overhoved forvente at vi (minX og jeg) kan indgå en aftale om fremtiden? 
  Kan psykopater angre? 
  Kan de sige undskyld ? 
  Jeg tror/er vant til – at han lyver og laver et skuespil som så mange gange før. 

  Har du et par gode råd til. 
  – hvordan jeg skal/kan tackle mødet med ham? 

  Tak for din tid. 
  Go vind til dig – og tak for dit flotte arbejde, der hjælper så mange???

  • Kære Julie
   Puuha! Jeg håber, du får ro og hjælp til at bygge dit liv op igen efter den historie.

   Min personlige mening er, at du absolut ikke skal acceptere at skulle til konfliktmæglermøde med en, der har forsøgt at slå dig ihjel! Hvad skulle formålet være? Jeres søn er så gammel, at du ikke behøver nogen væsentlig kontakt med din eks.
   Jeg vil stærkt anbefale dig at få en god og vidende rådgiver, som du kan drøfte dette her med, og hvis du vælger at tage til mødet, så skal du have denne rådgiver med dig.
   Det er simpelthen ikke noget, du skal klare alene.
   Jeg kan anbefale dig partsrepræsentant og psykolog Iben Elene Oksfeldt

   Og til dine spørgsmål:
   Psykopater angrer aldrig, det er en del af personlighedsforstyrrelsen.
   Hvis en psykopat siger undskyld, så er det for at opnå noget ved at gøre det. Det er ikke ærligt.
   Han lyver og spiller skuespil som han altid har gjort – psykopater ændrer sig ikke, og derfor forbedrer de sig heller ikke.

   Du skal simpelthen til at passe på dig selv, du behøver absolut ikke at finde dig i hverken din eksmands eller systemets overgreb og krav om samarbejde og rådgivning. Din eks vil sandsynligvis bare bruge dette møde, og hvad der bliver sagt og aftalt på mødet, imod dig. Og det har du ikke fortjent.

   Pas godt på dig selv – Alexa

 8. Kære Lene, jeg græder næsten når jeg læser din kommentar. Det kunne have været min (eks)mand, du beskriver. Alt det der med spejling og forførelse, føj hvor jeg genkender det!
  Lige sådan med den konstante tvivl på mig selv, spekulationer over om jeg “opfinder” de psykopatiske træk hos ham.

  Vi har været skilt i snart 7 år nu, og hans opførsel bliver mere og mere karikeret. Vi har tre børn sammen, og jeg sluger den ene kamel efter den anden for at have “et godt forhold” til mine børns far.

  Jeg har hverken råd eller idéer til det du skriver, havde bare behov for at række ud og sige at jeg ved, hvordan du har det…

  Knus

 9. Har brug for nogen at snakke med hvor jeg kan fortælle om alt det jeg ikke ved hvad er oppe og ned mere :-/

 10. Jeg tror min mand er psykopat – har også børn med ham. Han er meget intelligent og charmerende og jeg kan blive meget i tvivl om alle problemer er min skyld. Nu flytter jeg fra ham og han har lavet vild og voldsom ballade hver dag i et halvt år med gråd og drama foran børn og mig indtil jeg købte en lejlighed – siden den er købt har han ikke grædt en eneste gang.  Han elsker mig men han er enorm hård at leve sammen med når han ikke får sine ønsker og ideer om hvordan det perfekte liv skal se ud opfyldt -Måske er det mig der gør ham til det han er.. jeg er i tvivl og optager nogen gange raseri eller gråd udbrud på iphone -som er meget voldsomme – for at høre på afstand hvad der egentlig bliver sagt. Men selv om denne her mail, tænker jeg.. er det bare mig der “skaber” en gengivelse af virkeligheden der skal få andre til at tænke han er psykopat men i virkeligheden er jeg den der er årsag og fremkalder al rabalder og ballade. 
  Mit ældste barn  har også de samme symptomer som din søn. Jeg har været forgæves hos psykologer par terapeuter sammen med ham som han straks “spejler” og forfører med imponerende bravour. Jeg håber på “god” kontakt pga børnene men er bange for hvad han kan finde på for at straffe mig af onde ord om mig. Han har taget mig ned fra piedestalen og fortæller nu en meget grim historie om mig .Svært da han er en offentlig person og ikke mener familien er privat men udover navnene vil jeg aldrig få kontrol over hvad han kan finde på at sige. Det er hårdt og jeg hader t bruge al energien på at kontrollere og tjekke da jeg alligevel aldrig vil kunne styre hans altid lidende selvudlevering.

Skriv en kommentar

Din anonymitet er vigtig for mig, så du er velkommen til at bruge et opdigtet navn. Din mailadresse vil heller ikke blive vist offentligt – den er det kun mig, der ser. En * betyder, at du skal udfylde feltet for at kunne skrive en kommentar.