Kender du det, at hverdagspsykopaten bliver ved med at starte konflikter.
Bliver ved med at genere dig, råbe ad dig, være ondskabsfuld og perfid.
Bliver ved med at beskylde dig for alt mellem himmel og jord.

Vil du have at vide, hvad der egentligt foregår inde i en hverdagspsykopat?
Vil du også have et redskab til, hvordan du kan undgå at blive fanget i deres manipulationer og deres evige behov for konflikt?

Vil du lukke munden på hverdagspsykopatenHar du oplevet, at hverdagspsykopaten:

  • Stiller byger af spørgsmål, og forlanger svar med det samme?
  • Beskylder dig for ting, du aldrig ville gøre?
  • Tager noget op, du engang har gjort og puster det helt vildt ud af proportioner?v
  • Vil have dig til at tage stilling på stedet til alle mulige ting, du har brug for tid til at tænke over?
  • Beskylder dig for de ting, som han/hun selv gør?

Og opdager du, at du pludselig tager aktivt del i skænderiet, selv om det er helt forrykt – og du ved, at det aldrig ender godt? Selv om du gentagne gange har besluttet dig for ikke at svare på de sindssyge beskyldninger og anklager?

 

Hvorfor starter de alle de konflikter?

Det er en del af deres normale afvigende opførsel. En opførsel, de bruger af to årsager. 1: Den giver dem opmærksomhed. 2: Den bryder dig ned.

Det er to af de vigtigste elementer i en hverdagspsykopats karaktertræk: Deres behov for opmærksomhed og deres behov for magt og kontrol.

Hvis du har flyttet dig fra hverdagspsykopaten, så kan der også være et stort element af hævn i det. Ingen forlader en hverdagspsykopat, uden at de har givet lov til det. Selv hvis de går fra dig, så mener de sig berettiget til at hævne sig på dig. Det er en del af deres forsvar, de er altid overbeviste om, at intet er deres skyld – alt er altid alle andres skyld i almindelighed – og din skyld i særdeleshed.

Du er faktisk skyld i alt, hvad der går hverdagspsykopaten imod, så derfor mener de sig i deres gode ret til at hævne, til at råbe af dig, aflytte dig, stalke dig – og hælde alle deres ondskabsfulde personlighedstræk ud over dig.

 

Hvad kan du gøre?

Denne giftige opførsel er grunden til, at det er så vigtigt, at fjerne sig langt væk fra dem, og helst stoppe enhver form for kontakt – hvis altså det overhovedet er muligt.

Når vi har flyttet os fra dem, men vi stadig møder dem en gang imellem, så er der forskellige taktikker, der virker.

Den grå klippe

Den ene af dem er at opføre sig som en grå klippe: Kedelig, uinteressant, tavs, ubevægelig. Uden følelser og uden at svare. Du kan læse mere om denne taktik i min artikel her.

Den anden taktik, der virker – og som du får her – er helt enkel. Den kræver ofte lige lidt træning, men den er hele besværet værd!

Lige en advarsel: Hvis du stadig bor samme sted som hverdagspsykopaten, og hvis denne er den fysisk voldelige eller den farlige type, så skal du ikke bruge hverken denne taktik eller den grå klippe taktikken. Det er for farligt. I stedet kan du starte med at søge hjælp på den offentlige rådgivningslinie på telefonnummer 1888 – og seriøst overveje at få hjælp til at flytte på et krisecenter.

Med denne vigtige advarsel på plads, så lad os gå videre til den virkningsfulde taktik.

Den går ud på, at uanset hvad hverdagspsykopaten siger eller spørger dig om, så svarer du med disse sætninger:
JA.
NEJ.
NÅ.
DET VED JEG IKKE.

Og ja, det er hele sætninger, og der er punktum efter. Når du har svaret ja, nej, nå eller det ved jeg ikke, så lukker du munden, og siger ikke mere. Ingen forklaringer, ingen forsvar, ingen vrede, ingen gråd – INGENTING!

 

Hverdagspsykopatens formål

Vil du lukke munden på hverdagspsykopatenJeg plejede at hoppe i med begge ben på den form for “invitationer”, som hverdagspsykopaten kastede efter mig.

Det endte altid med en kæmpe konflikt, kampe og stort kaos, en rasende hverdagspsykopat, og jeg endte altid med at blive fuldstændigt udmattet.

Det er netop det, der er hverdagspsykopatens formål:

1. At få sit eget raseri ud – og helst få det til at se ud, som om det er din skyld – selvom det slet ikke har noget med dig at gøre. Det er en del af disse menneskers personlighedsforstyrrelse, at de er nødt til at få raserianfald med jævne mellemrum for at have det godt. Lidt lige som når vi mediterer eller går en lang tur i naturen.

2. Bryde dig ned, så du bliver mere og mere stresset, udbrændt, træt – og gerne udvikler symptomer på depression og angst. Når du er inde i denne nedbrydende spiral, så er du meget nemmere at kontrollere, og hverdagspsykopaten kan få sit andet behov opfyldt: Følelsen af magt.

 

Hvordan bruger du så din nye taktik?

Jeg talte med en skøn kvinde, der havde deltaget på et af mine kurser, og hun fortalte mig, at hun havde de fire svar skrevet på et stykke papir, som hun altid havde liggende. Og så snart “hendes” hverdagspsykopat ringede eller var i nærheden, så tog hun papiret og brugte de 4 svarmuligheder i tilfældig orden.
Uanset hvad han sagde, så svarede hun kun med de 4 små sætninger.
Og det varede aldrig ret længe, så afbrød han samtalen eller gik irriteret væk.

Det er egentligt ligegyldigt, om svarene giver mening for dig eller for andre. Det, der er vigtigt, er, at du stopper hverdagspsykopaten i det formål, han/hun har med at kontakte dig. Formålet er altid at starte en konflikt med dig, og bruge den til at hælde sit raseri ud over dig.

Stop hverdagspsykopaten

Hver gang, du siger så meget som et ord mere end ja, nej, nå, det ved jeg ikke – så fodrer du hverdagspsykopaten med dine følelser og dine holdninger.

Når du bliver vred, forurettet, ked af det, forsvarer dig, hvisker, råber eller flygter – så har hverdagspsykopaten både hørt dig indrømme dine følelser og har set dem i dine øjne.

Der er en grund til, at hverdagsspykopater også bliver kaldt følelsesmæssige vampyrer. De lever af andre menneskers følelser.

Et andet formål med at undgå alle forklar-mig-røv-sætningerne, det er, at hverdagspsykopaten hører alt og bruger alt det, du siger – og derved kan han/hun holde en konflikt kørende i timevis – ja nogle gange i dagevis. Og du serverer selv al ammunitionen for hverdagspsykopaten.

 Øv dig i kun at bruge de 4 sætninger – og luk så munden efter hver af dem. Og hold munden lukket, uanset hvilke provokationer, der bliver kastet din vej.

Bare vent og læg mærke til at hverdagspsykopaten blive helt desperat, for at du skal sige noget mere, så han/hun kan angribe det, du siger – og derved få adgang til at hælde sin egen råddenskab ud over dig.

Se dem til sidst opgive dig som deres behovsdækker. Fordi du ikke giver dem det, de egentligt vil have: Alibi for at hælde deres indre raseri ud over nogen – og så at få den følelse, de simpelthen ikke kan leve uden: Følelsen af magt og kontrol.

 

Hvis du vil have mange flere redskaber, meget mere viden og vil have adgang til et fællesskab med andre, der har prøvet det samme som dig – så tjek dette her ud:

Tag dit liv tilbage

Det er her frigørelsen og helingen fra en hverdagspsykopat sker. Start med at lukke munden på hverdagspsykopaten – men fortsæt med at tage dit liv tilbage.

 

Alexa Peary

Jeg hedder Alexa Peary. Velkommen til min side, hvor jeg skriver og taler om at være i nærkontakt med en hverdagspsykopat, som er det udtryk, jeg bruger som en fællesbetegnelse for psykopater, narcissister, sociopater og lignende.

Jeg bruger min egen historie og den viden, jeg har tilegnet mig de sidste 30 år til at hjælpe andre, der har prøvet det samme som mig.

Skriv en kommentar

Din anonymitet er vigtig for mig, så du er velkommen til at bruge et opdigtet navn. Din mailadresse vil heller ikke blive vist offentligt – den er det kun mig, der ser. En * betyder, at du skal udfylde feltet for at kunne skrive en kommentar.